5 Stjerner – Houlkær Bageri, Viborg

romkugle_houlkær

Romkuglen fra Houlkær Bageri. Et nærmest ultra-realistiskt nisselandskab kan ses i baggrunden.

Adresse: Odshøjvej 1A, Houlkær, 8800 Viborg.

Pris: 6kr per styk.

Vi er nu så tæt på juleaften, at det ikke længere kan anses for at være skammeligt, når man bliver fanget med fingrene i bøtten med julekonfekt. Sådan har vi det i hvert fald her på redaktionen; men vi har også smugspist siden tidligt i november. Og nu er tiden endelig kommet til at vi kan gøre det uden dømmende blikke. Der er nu 2 dage til jul – lysets fest, børnenes fest, hjerternes fest… og man kan næsten ikke undgå at føle sig elsket. Og at føle sig elsket er jo den andenbedste følelse i verden, lige efter at tage bukser på der netop er kommet ud af tørretumbleren. Og inden I spørger; At spise romkugler er ikke en følelse – det er en livsstil.

Dagens romkugle kommer fra Houlkær Bageri, et stenkast fra mit gamle gymnasium, Viborg Gymnasium og HF. Det kan næppe overraske nogen, at jeg nærmest er deres bedste kunde gennem årenes løb. Dette bageri, charmerende placeret i en renoveret tankstation, er ophavsstedet for min kærlighed til romkugler, eller trøfler som de kaldes her i byen. I fordums tid, da jeg var en tykhovedet gymnasie-“studerende”, solgte bageren en såkaldt Kæmpetrøffel, som jeg – åbenlyst – købte flere af om ugen. Da jeg i dag vendte tilbage som, om muligt, mere tykhovedet universitets-“studerende” var det til min store skuffelse at denne vare ikke længere produceres. Jeg måtte nøjes med 2 normale romkugler i stedet. Forhåbentligt betyder det også at denne anmeldelse vil bære mindre præg af nostalgi!

På billedet er romkuglen sammenlignet med en standard mig-og-min-søster-bygger-en-nisseby. En sand romkugle-elsker vil allerede have lagt mærke til at romkuglen er med tivoli-krymmel! Dette nærmest sagnomspundne krymmel er det bedste der kan fås for penge, og er en nem måde at sikre sig minimum 3 stjerner i Romkugleguiden. Prisen på 6kr per romkugle viser tydeligt at vi ikke befinder os i nogen som helst nærhed af København eller Aarhus. Med en gennemsnitlig størrelse og så lav en pris, føler man næsten man har snydt ungarbejderne ved kassen, når man går ud.

Konsistensen på romkuglen er ekstremt god. Den holder krymlen perfekt og gør det nemt at tage en bid af kagen. Den er blød men på ingen måde smattet eller klam. Hvis man skal være negativ, kan man sige at den mister den perfekte hårdhed, af at ligge indenfor. Men da det kun er i ekstreme tilfælde, som midt i juleræset, at en romkugle overlever længere end 30 sekunder, tæller det virkelig ikke meget ned.

Smagen er rigtig stærk, på den måde at man ikke kan glemme hvad man spiser, mens man ser TV. Det er en god, gedigen smag der er resultatet af et smukt kakao-til-romessens-forhold. Eftersmagen er dog, beklageligvis, hurtigt væk; ligesom en drøm er det perfekt i 5 sekunder indtil man vågner op og ikke kan huske hvad den handlede om. Man er nærmest tvunget til at tage en bid mere …