4 Stjerner – Søster Lagkage, Viborg

romkugle_søsterlagkage

Romkugle fra “Søster Lagkage”

Adresse: Gravene 43, 8800 Viborg.

Pris: 25kr per styk.

Velkommen til den første romkugle-anmeldelse fra min fødeby, Viborg. Normalt huserer redaktionen kun i de københavnske og aarhusianske bagerier, så denne anmeldelse vil have en mere provinsiel retning end hidtil. Men selv i provinsen findes skønhed og kærlighed til godt håndværk og således, naturligvis, også romkugler. Og selvom Viborg har en fantastisk historie som tidigere hovedstad og som kulisse for en af de 10 domkirker i Danmark, vil ingen lokalpatriotiske motiver stå i vejen for en ærlig anmeldelse af denne overdådige kage.

Søster Lagkage er en bager-konditor-cafe-hybrid, som har til huse på et gadehjørne i Viborg, hvor flere restauranter og barer har startet og sluttet en iværksætterdrøm. Søster Lagkage lader dog til endelig at bryde hvad der, i Viborg, anses for at være en forbandelse. Om det er grundet et bedre koncept, bedre marketing eller bedre styr på økonomien er rent gætværk herfra, men denne anmelder vil sige så meget, at det er den første butik på dette gadehjørne, der har solgt romkugler. Vi lader Sherlock Holmes sove sin middagslur – konklusionen virker åbenlys.

Selve romkuglerne fås ikke med konventionelt chokolade- eller tivoli-krymmel, men derimod i en variation som butikken selv beskriver som “romkugler dyppet i chokolade og rullet i hjemmelavet crunch eller nødder”. Selvom man naturligvis savner det klassiske krymmel, kan fraværet sagtens undskyldes når et konditori vælger at forsøge sig med en vis grad af nytænkning. Heldigvis har Viborg ikke overgivet sig til kokos-mafiaen, der til stadig større frustration insisterer på at romkugler skal gøres tørre og kedelige med verdens dårligste topping. Crunch og nødder er således en meget bedre substitut, når man bevidst ikke går den typiske vej.

Crunch-“krymlen”, som man vel godt kan kalde det, giver en hårdere overflade end man normalt oplever ved romkugler. Men man skal ikke lade sig narre, og tro at den er hård og tør hele vejen igennem, for det er den slet ikke. Meget ligesom Hollywoods største flødebolle, Matthew McConaughey, er den hård og rå udenpå men blød og fin indeni. Dette giver en meget interessant oplevelse, når man tager en ordentlig bid; først det hårde crunch, så hinden af chokolade og til sidst den meget bløde og ensartede romkuglemasse.

Og konsistensen af selvsamme romkuglemasse er ganske udmærket. Den er dog lidt til den bløde side af hvad denne anmelder normalt foretrækker, og der er ingen kerner i, hvilket er et stort debatpunkt på redaktionen. Kerner er normalt en velkommen ting i romkugler men ikke en streng nødvendighed ligesom topping. Af denne årsag tæller fraværet ikke alverden ned.

Selve smagen er der ingen finger at sætte på; den er klart over gennemsnittet og noget man kan være særdeles stolt af som bager. Romkuglemassen er meget mørk og indeholder tydeligvis meget mere kakao end man normalt bliver forkælet med. Dette giver en god og gennemtrængende smag, som dog ikke bærer særligt præg af romessens, hvilket ikke er en betydelig ulempe. Stærk smag af kakao er bedre end stærk smag af rom, og selvom kakaoen klart er i førersædet, er det en ganske velafbalanceret smag man står tilbage med.

Smagen er rigtig god. Konsistensen er bestemt udmærket. Crunchen er et rigtig godt alternativ til normalt krymmel. Hvad kunne gå galt? Her på hjemmesiden har vi ingen reklamepauser, så I får svaret med det samme: Prisen! På billedet er romkuglen sammenlignet med et standard vinoplukker-sæt-jeg-fik-af-min-far, og som det ses er størrelsen fuldstændig gennemsnitlig. For denne størrelse krævede butikken 25kr, hvilket til gengæld er langt over gennemsnittet. Som pris-bevidst romkuglejunkie må man således undre sig over, hvor mange karat guld der befinder sig indeni. Denne anmelder fandt ingenting.

Men kan man overleve denne næsten fornærmende høje pris, er der intet der står i vejen mellem dig og en fantastisk romkugle. Intet udover prisen er værd at trække særlig meget ned for, men 25kr er dog nok til, at en ellers 5-stjernet romkugle i værdi kun får 4 stjerner i værdi for pengene.

Det vigtige budskab er, at den første anmeldte provins-romkugle er af enormt høj kvalitet! Dette tegner godt for Danmark som helhed – hvem ved hvilke mesterværker der findes udenfor storbyerne? Måske er Danmarks bedste romkugle lavet af en 4.-generations-bager i en skodby nord for Tønder og ikke hos La Glace i Københavns centrum. Provinsen gemmer på mange hemmeligheder og her på redaktionen glæder vi os til at udforske det hele. Og vi tager gerne mod forslag!