4 Stjerner – Århus Bageri, Aarhus C

romkugle

Romkugle fra “Århus Bageri”

Adresse: Ny Munkegade 1, Aarhus C.

Pris: 6kr per styk, 3 for 15kr.

Århus Bageri er placeret centralt i Aarhus, cirka 2 minutter fra Klostertorvet, hvor byens offentlige transportnetværk har sin hovedpulsåre. Butikken i sig selv er intet at prale af – en lille biks på gadehjørnet, indrettet med stort set kun en disk og en dør til baglokalet. Deres romkugler var ikke udstillet i vinduet, hvilket vækker en anelse harme hos denne anmelder, der naturligvis gerne så, at de spillede førsteviolin. Men der var dog romkugler til salg, heldigvis! Det eneste krymmel man kunne vælge var en blanding af brun og hvid. Nuvel, lidt utraditionelt, men stadig kilometer foran det forhadte og fordømte kokos-krymmel.

Salgsprisen var også meget fair, med en “grupperabat” på 3 for 15 kr. Enhver ægte fan af romkugler kan ikke nøjes med blot én romkugle, og hvis man køber 2, kan man lige så godt købe 3 og spare penge på den sidste. Det økonomiske incitament opvejer alle sundhedsmæssige formaninger fra Christian Bitz og andre splejsede helseeksperter. Størrelsen beskrives bedst som værende utroligt gennemsnitlig og dermed genial til manden på farten, der har en sød tand. På billedet er romkuglen sammenlignet med en standard min-mor-har-for-meget-Tupperware-vandflaske. Alt i alt er handlen derfor meget retfærdig, når man med pose i hånden forlader bageren, med 15kr mindre på lommen.

Konsistensen på romkuglen er meget ensartet og rammer klægheden helt perfekt. Resultatet er en romkugle, som man kan holde i hånden uden den flyder ud eller bliver mast, samtidig med den er dejligt svampet og fugtig i kagemassen. Selv efter længere opbevaring i både varm taske indendøre og kold jakkelomme i den danske is-vinter, ændrede hverken konsistensen eller klægheden sig fra den perfekte middelværdi, som den blev bagt til. Man skal derfor ikke være bange for at stå med en uspiselig romkugle, hvis man har en længere rejse foran sig.

Smagen er, ligesom prisen, ganske gennemsnitlig. Det er hverken en smagløs klump eller en sand gourmet-oplevelse, men derimod en god standard-romkugle. Der er ingen klumper i kagemassen og krymlen har ikke en overvældende smag, men man er på intet tidspunkt skuffet. På nær, selvfølgelig, når man løber tør for romkugler – så må man trodse de arktiske forhold og lade Romkugleguiden vise vej til byens bedste bagerier.